Stuguthyrningen ”Ales smedja”

Stugor att hyra på platser förknippade till Sveriges och Skandinaviens forntid och vikingatid.

Ales Smedja är ett samlingsnamn på ett antal hus/stugor på olika platser i Sverige. Stugorna ägs av Leif och Stephanie och är under nuvarande situation mest lediga under året. Det är vår önskan att hyra ut dem under de perioder som familjen inte själv använder dem. Alla är de representanter för olika kulturer i Sverige. Kåseberga och Österlen, Kaggeholm och Mälardalen. Platser där vi gärna tillbringar vår fritid och semester.

Få platser är så förknippade med ”Sveriges vagga” som Mälardalen och Österlen. Alla har knytning till vår tidigaste svenska och skandinaviska historia. Det är ju faktiskt mer rätt att prata om den skandinaviska då begreppet Sverige ännu inte fanns.

Ingen har väl undgått att förstå Mälardalens betydelse när vi läser om Björkö och handelsplatsen Birka under kungen av Adelsö’s beskydd. Och många förstummas av Österlens skönhet med boplatser från tiden strax efter Istiden och gångdrifter från bronsåldern. Fantastiska tidsperspektiv är representerade och kan jämföras med de Grekiska och Egyptiska. Alla dessa tre områden är platser där vi söker vår tradition från Forntid till Vikingatid. Tidigt blev smidet en viktig handelsvara och vi hittar ständigt bevis på denna tradition från bronsålder till våra dagar i dessa områden.

Lillsmedjan i Kåseberga på Österlen


Få platser är så mystiska som samhället Kåseberga på Österlen. Det lilla fiskesamhället som växt upp i skuggan av skeppssättningen Ales stenar – Sveriges största skeppssättning med omtvistad ålder och funktion. Men vem bryr sig om det när man står på höjden lutad mot en av de varma stenarna i skymningen, känner den ljumma julibrisen mot ansiktet och ser solen gå ner i Östersjön. Känslan av oändlighet och samhörighet i detta får 1 miljon människor om året att besöka platsen. Lillsmedjan är en fristående stuga centralt i Kåseberga tillhörande den gamla smedjan och hyrs ut veckovis under sommaren och enligt överenskommelse övriga tider.

Bergsrundan i Kaggeholm/Helgö


På helgö i Mälaren en kort båttur från handelsplatsen Birka ligger de fantatiska stormännsbostäderna som försörjde Birka med smide och gjutet konstgods med influnser från de fantastiska kulturerna kring medelhavet. Idag en rad med stenar som en gång var grunden för stora långhus. Det äldsta föremålet som hittats är en skopa som anses vara 1400 år gammal från Egypten. I slottshagens sommarstuge område utanför Kaggeholms slott ligger denna blåbärsstuga med koloni standard för sommarupplevelser. En idyll 15 minuter med bil från Drottningholm och Bromma med badplats, fiske och naturupplevelser. Stugan hyrs enbart ut hel säsong maj tom september.